CULTUUR

ABDIJMUSEUM TEN DUINEN

Koksijde

 

Centraal thema van de all-wheater site Ten Duinen 1138, is de geschiedenis van de plaatselijke cisterciënzerabdij O.-L.-V. Ten Duinen. 900 jaar geleden trok kluizenaar Ligerius zich terug in de Westhoekduinen. Een eenmansonderneming als kiem van een bloeiende abdijgemeenschap, die haar onuitwisbare stempel op de streek drukte. Soberheid, eenvoud, gehoorzaamheid en gedrevenheid blijken machtige idealen, tot ver buiten de huidige Vlaamse grenzen. Ontdek de rol van de Koksijdse Duinheren binnen de Orde van de Cîteaux, een Europees project avant la lettre. Geen saaie, stoffige bedoening of een ver-van-mijn-bedshow. Wel een unieke archeologische site en een eigentijds museum dat het verhaal van de stille stenen levendig brengt.

De Zuid-Abdijmolen en de abdijhoeve Ten Bogaerde liggen op een boogscheut van de ruïnes en zijn waardige getuigen van het grootse verleden van de Duinenabdij.

 

C.C. CASINOKOKSIJDE

Tal van culturele manifestaties.

 

GEMEENTEHUIS KOKSIJDE

Tentoonstellingen het hele jaar door.

 

NATIONAAL VISSERIJMUSEUM VAN OOSTDUINKERKE

Oostduinkerke

 

Het nieuwe museum wenst het rijke visserijverleden van onze Vlaamse kust levendig te houden met levensechte decors, illustratiemateriaal en diverse doe-elementen.

Bij het binnenkomen belandt u in het gratis bezoekerscentrum waar info wordt gebracht over de Vlaamse visserij aan het begin van de 21ste eeuw en over de getuigenissen ervan die vandaag nog aanwezig zijn langs kust en Schelde. Verder wordt de hedendaagse visserij voorgesteld op wereldschaal, in Europees en Vlaams verband. Hier is ook een toeristisch infokantoor voorzien en een erfgoedwinkel. Het scheepsjongenatelier bij de inkom zal voornamelijk zeeklassen op een actieve wijze inwijden in de visserijtechnieken en -traditie.

Aan de hand van hedendaagse presentatietechnieken (interactief en audiovisueel) wordt u door de visser bij de hand meegenomen doorheen de geschiedenis van de Vlaamse visserij. U maakt kennis met de woon- en leefcultuur van de Vlaamse visser aan de Westkust, de strandvisserij en strandjutterij, bijgeloof versus volksgeloof bij de visser, een vissersfamilie, een historische scheepswerf...

Het kustvissersvaartuig OD.1 "Martha" werd centraal in de nieuwbouw opgesteld en fungeert als kapstok voor verschillende verhaallijnen die het museum bevat. Op het laagste niveau (-1) waant u zich onder de waterspiegel. In de twee grote zeewateraquariums laten de voornaamste beviste Noordzeevissen zich van hun beste kant zien. Ook het vistuig wordt voorgesteld. Allerhande netten (het plankennet, de drijvende haringnetten, het stroopnet,...) geven een duidelijk beeld van hoe de verschillende vissoorten gevangen werden. Op het gelijkvloers wordt de Martha geflankeerd door vitrines met scheepsmodellen van de belangrijkste types van vissersvaartuigen. Die modellen zijn het werk van de modelbouwclub "De Dissel". Ook elektronische apparatuur vond zijn weg naar het vissersschip. U kan zelf experimenteren met morsesignalen en vanuit het museum een morsebericht naar familie of vrienden sturen.

Het derde niveau is de verdieping waar u het vaartuig met zijn masten en tuigage kunt bewonderen. Het is het verhaal van de bewaring, de verwerking, de verkoop en de consumptie van de vangst.

 

PAUL DELVAUXMUSEUM

Sint-Idesbald

 

De unieke verzameling schilderijen, tekeningen, litho’s, prenten, van deze internationaal bekende schilder, toont de bewondering van de kunstenaar voor de vrouw en zijn weemoedig verlangen naar treinen en stations.

 

KEUNEKAPEL

Sint-Idesbald

 

Schilderachtige eerste kapel van Sint-Idesbald. Nu tentoonstellingszaal. Volledig gerestaureerd in 1989. Beschermd monument.