Omgeving

DE HOGE BLEKKER

 

De Hoge Blekker (21,25ha.) is de blikvanger van onze kust en daaraan heeft hij ook zijn naam te danken.Met zijn 33 meter is hij de hoogste duin van heel de kuststrook. Het was een vaste baken voor de zeelui die van ver al zijn witte kruin zagen blinken ("blekken in het plaatselijk dialect). De Hoge Blekker is een stevige stuifduin die in de loop der tijden al heel wat afstand heeft afgelegd. Sinds de zestiende eeuw verplaatste hij zich gestadig in oostelijke richting en legde zo ruim één kilometer af. Rond 1700 bevond hij zich pal op de site van de abdij Ten Duinen. Op het einde van de negentiende eeuw begint men zijn wandeldrift aan banden te leggen door beplanting met helm en kruipwilg.

 

ZUID ABDIJMOLEN

 

Open van april-september elke dag, groepen na afspraak, toegang: € 1,00

De staakmolen dateert van 1773 en stond oorspronkelijk te Houtem, bij Veurne. De gemeente Koksijde kocht de molen aan in 1952, en plaatste hem op dezelfde plaats als de oorspronkelijke Abdijmolen. De restauratie ervan was in 1984 voltooid. Om de molen te doen draaien is er een windkracht van vier Beaufort nodig. De molen maalt ongeveer 150kg graan per uur. De bloem wordt in twee plaatselijke bakkerijen verwerkt.

 

MILITAIR VLIEGVELD


Definitief aangelegd in 1940. Als Belgische vliegbasis uitgerust in 1946. De basis van Koksijde is vooral bekend voor de Seaking en van de film Windkracht 10.

Op 01/04/1961 oprichting van de Heliflight. Op 17/05/1967 centrum voor Militaire Vorming tot 1994. Verboden te fotograferen.

 

VEURNE


Veurne is ontstaan rond een burcht, opgericht ter verdediging tegen de Noormannen op het einde van de 9de eeuw. Daarna werd het één der best versterkte plaatsen in het graafschap Vlaanderen. Het is een pittoresk stadje, zeker een bezoek waard.

 

DE WESTHOEK


In tegenstelling tot andere regio’s is de Westhoek een conglomeraat van landschappen en bewoners die met elkaar gemeen hebben dat ze onderling enorm verschillen.

Vissers aan zee, boeren in De Moeren, stadsvolk in de centra. Zee en heuvels, bossen en vijvers, industrie en ambacht, kunst en devotie, gastronomie en boerenkost, je vindt het allemaal in goed gedoseerde porties, zodat je nooit het gevoel van indigestie krijgt.

Zelfs de meest veeleisende toerist is in de Westhoek nooit verder dan een uur verwijderd van de vervulling van zijn wensen. Zit het weer aan zee niet mee, dan laten ze je dat in de Ijzervallei of het Heuvelland al snel vergeten.

 

NAUSICAA

 

Boulogne, een havenstad, gelegen langs de prachtige Opaalkust of Côte d’Opal heeft een bijzondere attractie. Langs de kustlijn en op een boogscheut van het historisch centrum ligt Nausicaa. Het Centrum voor het Maritieme Leefmilieu bestaat 10 jaar en mocht reeds 7 miljoen bezoekers ontvangen. Dit vieren ze met heel wat nieuwigheden. Nausicaa is niet zomaar een verzameling van aquariums maar eerder de zee "anders" beleven.

Het doel van Nausicaa is de bezoeker de zee en de rijkdom van de oceanen te laten ontdekken. Het is tevens een onderzoekcentrum en heeft een pedagogische taak.

Nausicaa is vlot te bereiken, een kleine 50 minuten rijden op de autosnelweg langs Duinkerke, net voorbij Calais.

Meer info kan je vinden op hun wedsite:www.nausicaa.fr